Царська закуска з баклажанів на зиму
Всі заготовки та консервація
Консервуємо, сушимо, Мороз, вялім, квасимо. Закрутки для будь-якої господині
Салат «Царський» з баклажанів – ну дуже смачний і апетитний!
Царський салат з баклажанів
Простий і смачний салат з баклажанів з капустою і морквою. Пікантний, гострий, хрусткий. Гарний з картоплею, з м’ясом, з рисом, з гречкою … Та й просто з шматочком чорного хліба буде чудово.
Інгредієнти:
Капуста білокачанна – 250 г
Перець червоний пекучий – 50 г
Оцет (6%) – 150 мл
рецепт:
Баклажани нарізати на 3-4 частини приблизно однакового розміру, відварити в киплячій ДОБРЕ підсоленій воді 4-5 хвилин, не довше. (Якщо овочі не дуже великі-різати не потрібно)
Відкинути на друшляк, щоб стекла зайва рідина. Спеціально віджимати баклажани не потрібно. Трохи остудити.
Поки баклажани остигають, очищені часник, морква і гострий перець подрібнити в блендері. (Або перекрутити на м’ясорубці)
Перемішати подрібнені овочі з капустою. Додати оцет.
Остигнули баклажани нарізати досить великими шматочками. (Приблизно 3 * 3 см)
У стерилізовані банки викласти шар баклажанів, зверху шар капустяно-морквяної суміші, баклажани … І т. Д. Укладати овочі потрібно щільно.
Останній, верхній шар-капуста з морквою.
Заповнені банки закрити стерилізованими кришками. Усе! Із вказаної кількості інгредієнтів виходить дві банки по 0,5 л і ще трохи. Додатковою стерилізації банок не потрібно. Зберігати в прохолодному місці не обов’язково. (У мене стоять на кухні і на лоджії) Салат можна їсти через тиждень, днів через 10. Але краще дати йому настоятися місяць.
Закуска з баклажанів з морквою
1 кг баклажанів
100 мл рослинного масла
1 ст. ложка 9% -ного оцту
Баклажани нарізати кружечками, посолити. Моркву натерти на крупній тертці. Цибулю нарізати кільцями.
Баклажани викласти на сковороду з розігрітим рослинним маслом (70 мл), смажити з обох боків до готовності. Моркву і цибулю обсмажити в рослинному маслі.
Баклажани, морква і цибуля укласти в банки. У кожну банку влити оцет. Банки накрити кришками, простерилізувати, закупорити, перевернути догори дном.
Закуска з баклажанів на зиму – найсмачніші рецепти з усього Світу!
Закуска з баклажанів на зиму – одна з найпопулярніших заготовок, що подається на стіл в холодну пору року. Причина тому в тому, що баклажани, в сезон, фінансово доступні, прекрасно поєднані з овочами і спеціями, зберігають корисні якості смаженими, запеченими або маринованими, а створені з ними страви завжди самобутні, оригінальні і смачні.
Як приготувати закуску з баклажанів?
Зимова закуска з баклажанів порадує і гурманів, і недосвідчених їдців. Існує безліч рецептів, де овоч смажать, тушкують, запікають в духовці. Часто баклажани поєднують з гострим і солодким перцями, морквою, часником і томатами. Традиційно, в заготовки додають оцет, який служить і смаковим доповненням, і консервантом.
- Смачна закуска з баклажанів вийде тільки при дотриманні правил при підготовці овочів. Так, прибрати гіркоту можна за допомогою підсоленої води: слід опустити в неї баклажани на 20 хвилин.
- Баклажани вбирають багато масла, тому краще гасити їх або запікати.
- Для рецептів передбачають жарку баклажанів в маслі, слід поставити між ними «бар’єр», обваляти кружечки овочів в борошні.
Царська закуска з баклажанів на зиму – рецепт
Царська закуска з баклажанів на зиму – популярний вид домашньої заготовки. Назва блюдо отримало за багатство ароматів, різноманітність компонентів і щадну технологію приготування. Даний рецепт простий: баклажани гасяться з солодким перцем, зеленню і часником в томатному соку, який сміливо можна замінити перетертими свіжими томатами.
- баклажани – 1,5 кг;
- болгарський перець – 1 кг;
- зубок часнику – 8 шт .;
- томатний сік – 800 мл;
- сіль – 50 г;
- цукор – 60 г;
- оцет – 120 мл;
- масло – 180 мл.
- Овочі наріжте, додайте томатний сік і остальине складові зі списку. Тушкуйте 30 хвилин.
- Закуска царська з баклажанів на зиму розкладається по банках і охолоджується.
Гостра закуска з баклажанів на зиму
Гостра закуска з баклажанів – класика домашніх заготовок. Здатність баклажанів поєднуватися з гострим перцем і часником призводить до різноманітності рецептів, кожен з яких особливий. Так, приготувавши баклажани з цими прянощами, можна і закускою запастися, і знизити вагу, оскільки гострі компоненти відмінно спалюють зайві калорії.
- баклажани – 2,7 кг;
- помідори – 2,7 кг;
- перець чилі – 1 шт .;
- сіль – 40 г;
- головка часнику – 1 шт.
- Томати пюріруйте і проваріть 10 хвилин.
- Додайте баклажани, чилі, часник і потім на вогні стільки ж.
- Закуска гостра з баклажанів на зиму стерилізується 20 хвилин.
Закуска «Тещин язик» з баклажанів
Закуска «Тещин язик» з баклажан на зиму давно стала продуктом, що символізує пікантність і пекучість. Багато господинь згладжують міцний заготовки попередньої термообробкою баклажан в духовці. Замість того, щоб довго мучити баклажани в гострій аджиці, їх запеченими, лише на пару хвилин, занурюють в неї.
- баклажани – 1,5 кг;
- томати – 1,5 кг;
- солодкий перець – 700 г;
- гострий перець – 3 шт .;
- оцет – 80 мл;
- цукор – 150 г;
- масло – 250 мл;
- сіль – 40 г;
- головка часнику – 1 шт.
- Баклажани наріжте і запікайте 30 хвилин при 220 градусах.
- Томати, часник і обидва види перцю пюріруйте і проваріть 20 хвилин.
- Додайте баклажани, потомите 3 хвилини і влийте оцет.
- Закуска з баклажанів з помідорами і часником негайно закочується в банки.
Закуска з баклажанів «Кобра» на зиму
Гостра закуска з баклажанів на зиму «Кобра» припаде до смаку любителям бюджетних «кремезних» заготовок, адже вона являє собою обсмажені в олії баклажани, щедро змащені гострим маринадом. Блюдо виходить збалансованим, ароматним і може подаватися як самостійно, так і в ролі пікантного гарніру до картоплі, каш і макаронів.
- баклажани – 3 кг;
- болгарський перець – 8 шт .;
- гіркий перець – 3 шт .;
- головка часнику – 1 шт .;
- масло – 120 мл;
- сіль – 50 г;
- оцет – 40 мл.
- Баклажани обсмажте.
- Обидва види перцю і часник подрібніть, додайте олію, сіль і оцет, і варіть на вогні 15 хвилин.
- Умочіть шматочки баклажанів в суміш і покладіть в банки.
- Закуска з баклажанів на зиму «Кобра» стерилізується 20 хвилин.
Грузинська закуска з баклажанів на зиму
Грузинська закуска з баклажанів подарує незабутній аромат і кавказький колорит, адже в цій країні до баклажанів особливе ставлення: їх шанують і цінують за специфічний смак, і високу сполучуваність з традиційними прянощами, травами і горіхами. Звідси і величезна кількість самобутніх рецептів, один з яких представлений нижче.
- баклажани – 1,5 кг;
- масло – 250 мл;
- горіхи – 200 г;
- оцет – 20 мл;
- сіль – 60 г;
- цибуля – 4 шт .;
- зубок часнику – 6 шт .;
- насіння кінзи – 5 м
- Баклажани надріжте «книжкою» і обсмажте.
- Горіхи, насіння кінзи і часник подрібніть, додайте кільця цибулі, оцет і м’якоть баклажан.
- Баклажани начините, скріпіть ниткою і тушкуйте.
- Розкладіть по банкам.
Закуска з баклажанів і кабачків на зиму
Закуска з баклажанів і кабачків – користується не меншою популярністю, ніж моно-заготовки, адже ці компоненти не тільки відмінно доповнюють один одного, але і прекрасно поєднуються з іншими овочами: томатами, морквою, прянощами і травами, що дозволяє отримати смачну, соковиту, ароматну консервацію, наповнену вітамінами до відмови.
- баклажани – 1,2 кг;
- кабачки – 1,2 кг;
- морква – 2 шт .;
- помідори – 800 г;
- головка часнику – 1 шт .;
- сіль – 30 г;
- оцет – 60 мл;
- масло – 80 мл.
- Всі овочі наріжте, приправте і тушкуйте годину.
- Влийте оцет і закатати.
Грецька закуска з баклажанів на зиму
Грецька закуска з баклажанів – створена для шанувальників ситних, корисних овочевих заготовок. Традиційно її готують з синенькі, томатів, солодкого перцю, гострих прянощів і квасолі. Остання додає поживності і надає можливість використовувати заготовку в якості заправки для пісного борщу, рагу та інших страв.
- баклажани – 1,5 кг;
- помідори – 2 кг;
- квасоля – 250 г;
- солодкий перець – 500 г;
- гострий перець – 2 шт .;
- зубок часнику – 5 шт .;
- масло – 250 мл;
- оцет – 60 мл;
- цукор – 80 г.
- Квасоля проваріть.
- Томати і часник подрібніть.
- Морква, солодкий перець і баклажани обсмажте.
- Покладіть в томатну масу разом з квасолею і тушкуйте 30 хвилин.
- Закуска з баклажанів на зиму закочується в банки і відправляється в комору тільки після повного охолодження.
Закуска на зиму з баклажанів по-корейськи
Корейська закуска з баклажанів є однією з популярних заготовок. Цьому є пояснення: баклажани не вимагають тривалої обробки, відмінно вбирають маринад, зберігають пружність, хрускіт і природний вітамінний арсенал. Вони не потребують доповнення та гарні самі по собі, що підтверджується нижче наведеними рецептом.
- баклажани – 3 кг;
- гіркий перець – 2 шт .;
- головка часнику – 1 шт .;
- чорний перець горщиком – 15 г;
- вода – 2 л;
- оцет – 180 мл;
- цукор – 80 г;
- сіль – 60 г.
- Скибочки баклажанів проваріть в 500 мл води 5 хвилин.
- Покладіть в банку разом з перцем і часником.
- З решти води, цукру, солі та оцту зваріть маринад.
- Закуска з баклажанів на зиму заливається гарячим маринадом і подається після охолодження.
Вірменська закуска на зиму з баклажанів
Вірменська закуска з баклажанів – пряне, соковите, збалансоване, ароматне блюдо, характерними компонентами якого є яблука, які надають ніжність і кисло-солодкий смак і часник, який додає пікантною гостроти. По суті, заготівля нагадує звичайну ікру, де овочі подрібнюють, приправляють і тушкують 30 хвилин до готовності.
- баклажани – 2, 5 кг;
- яблука – 500 г;
- болгарський перець – 1 кг;
- помідори – 2 кг;
- масло – 250 мл;
- головка часнику – 2 шт .;
- цукор – 60 г;
- сіль – 40 г.
- Овочі перейдіть в м’ясорубці, приправте, влийте масло і тушкуйте 30 хвилин.
- Засукайте в банки.
Баклажани «царські»: затьмарили все зимові заготовки
Чи знаєте ви, що з баклажанів при правильному приготуванні можна зробити сотні різних страв. Даний овоч є незамінним в раціоні вегетаріанців і тих людей, які дотримуються суворої дієти. 24 калорії – саме стільки містять в собі 100 грам баклажанів.
Звичайно ж, наморозили баклажани на зиму у вас навряд чи вийде. Тому мудре людство придумало більш простий спосіб – консервацію. Баклажани заготовляють на зиму в самих різних варіаціях. Їх солять, маринують, сушать, квасять, роблять салати, закуски і навіть ікру. Рецептів дійсно сотні, але ми вибрали для вас най-най ходові. Який би рецепт з перерахованих нижче ви не вибрали, блюдо вийде відмінним, смачним і дуже корисним. Пробуйте, поповнюйте свої запаси на зиму, робіть їх більш різноманітними. У вас все вийде!
мариновані баклажани
Спочатку ми з вами навчимося готувати мариновані баклажани. Можна довго розповідати про те, наскільки це смачна страва, але краще один раз спробувати, ніж сто разів говорити про це. Тому пропонуємо вам негайно приступити до готування!
Баклажани «10 на 10»
Закуска, яка легко готується і швидко з’їдається. Як відомо, найбільш трудомістким заняттям є нарізка і обсмажування овочів. В даному рецепті нічого такого робити не потрібно. Все готується досить швидко Овочі беріть не великі, середніх розмірів. Так вони дійсно рівномірно протушатся.
Отже, на 10 баклажанів ви берете стільки ж штук цибулі ріпчастої, помідорів, солодкого болгарського перцю, 2 склянки води, 1 склянка столового 9% -ного оцту, склянку олії соняшникової, 2 столові ложки цукру, 1 столова ложка солі.
Очищаємо цибулю, у перців вирізаємо серцевину, а з баклажанів зрізаємо чашолистки. Чистити і різати їх немає необхідності. Шарами вкладаємо цілі овочі в каструлю. Спочатку баклажани, потім перець і цибулю, а верхнім шаром кладемо помідори. Вміст ви заливаєте маринадом і тушкуйте близько 30-40 хвилин до тих пір, поки овочі не будуть готові. Перевіряється це зубочисткою.
Маринад готується дуже просто: ви змішуєте оцет, воду, цукор, сіль і масло. Готові овочі розкладаються по банкам, заливаються готовим маринадом і закочуються. Вихід виходить десь 3,5 літра.
Салати з баклажанів на зиму
Таке блюдо, як салат з баклажанів, готовий до вживання відразу ж після відкриття. Його подають як гарнір до риби, м’яса, як окрему страву. Салат хороший і з картоплею, і з хлібом. Нижче ми наводимо приклад двох дуже смачних салатів з баклажанів.
Салат з баклажанів по-турецьки
Для його приготування вам потрібно буде взяти по 2 кг баклажанів і помідорів, по 1 кг солодкого перцю і цибулі, 2 чилі, 3 склянки рослинного масла і сіль. Всі овочі нарізаються великими шматочками – десь на чотири частини. Якщо баклажани попалися занадто великі, їх можна розрізати на 8 частин. У перчика видаляються всі насіння. На дно каструлі ви кладете цибулю з перцем, помідорчики і баклажани. Зверніть увагу, що чистити баклажани не потрібно. Зверху все овочі поливаються рослинним маслом, солятся і гасяться близько 40 хвилин. Готовий салат розкладається по стерилізованих банках в гарячому вигляді. Вихід виходить 6 літрів.
Смачний салат з баклажанів
Інгредієнти як завжди найпростіші, страва виходить дуже смачним! Ви берете 2,5 кілограма баклажанів, 2 кілограми солодкого болгарського перцю, 1 кілограм морквини і стільки ж цибулі ріпчастої, 4 літри томатного соку, рослинного масла в кількості 100 грам, 10 лаврових листків невеликих, 300 грам цукру, півсклянки часнику, стільки ж солі і 9% -ного оцту, чайну ложку чорного перцю горошком, 1-2 штуки чилі (гіркий перець).
Готується салат з баклажанів в такий спосіб. Ви змішуєте томатний сік з цукром і сіллю і кип’ятіть. Лук і моркву обсмажуємо до готовності. Тим часом, готуєте баклажани (нарізати їх соломкою) і перець (видаляєте насіння). Перець нарізається смужками товщиною 0.5 – 0.7 мм.
Овочі додаються в томатний сік і варяться хвилин 35-40. В кінці варіння ви додаєте горошини перцю чорного і лист лавровий. Поки вариться цукор, ви подрібнює часник з перцем на м’ясорубці, вливаєте оцет і додаєте перечно-часникову суміш в салат. Дуже бажано проварити салат ще 5 хвилин і тільки після цього розкласти його по гарячих банках. Додаткова стерилізація не потрібна.
солоні баклажани
Рецептів солоних баклажанів буде небагато – всього один, але який. Ми запозичили його у молдавській кухні, за що говоримо молдаванам величезне спасибі!
Отже, пропонуємо вам приготувати солоні баклажани з особливим соусом муждей з часнику. Для основного рецепта вам потрібно буде взяти 3 кілограми баклажанів, 2 головки часнику, столову ложку солі з гіркою, 100 грам рослинного масла, селера і кріп.
Ви миєте баклажани і обрізаєте у них хвостики. У киплячу підсолену воду (дві столові ложки на літр води) опускаєте підготовлені овочі, варите близько 3 хвилин. Остигаєте, даєте воді стекти. Щоб приготувати соус, ви берете сіль, масло і часник, подрібнює останній в ступі або на м’ясорубці.
Потім остиглі овочі нарізаються уздовж для отримання «кишеньки». Він змащується всередині і зовні муждеем, укладається в чисто вимиті банки. Між овочами дуже бажано покласти зелень кропу і селери – для пікантності. До речі, цю зелень ви можете легко замінити на будь-яку іншу. Шийка банки накривається марлею або ганчіркою, ставиться в тепле місце на пару днів.
Через 2-3 дня ви відрізаєте шматочок баклажана і пробуєте його на смак. Якщо баклажани добре, якісно Просолов, вони накриваються залізними кришками і ставляться в ємність з водою, після чого доводяться до кипіння. Після стерилізація (15-20 хвилин) банки закочуються.
квашені баклажани
Якщо є квашена капуста, то повинні бути і квашені баклажани, чи не так? Пропонуємо вашій увазі відмінний рецепт баклажанів з морквою. Буде потрібно один кілограм моркви, 2,5 кілограма баклажанів, 7-8 зубчиків часнику, 2-3 ріпчасті цибулини середнього розміру, довгі стебла селери (берете за кількістю баклажанів), рослинне масло і 2 столових ложки солі.
Гострим ножем у баклажанів зрізаються їх хвостики, ви робите глибокий кишеню і відварюють овочі в підсоленій воді (десь столова ложка солі на літр води) протягом 30 хвилин. Вода зливається, баклажани охолоджуються і кладуться під гніт, злегка придавивши тарілкою. Потрібно, щоб стекла вся зайва рідина.
Стебла селери ви заливаєте окропом і залишаєте хвилин на десять. Він стане в нагоді для обв’язки нафаршированих баклажанів. Тим часом ви готуєте фарш з моркви. Очищена морква подрібнюється на м’ясорубці і натирається за допомогою терки з великими отворами. Лук ріжеться дрібно і обсмажується на сковороді до напівготовності. Потім до нього додається морквяний фарш і трохи солі. Все смажиться до готовності.
Як же фарширувати баклажани? Відварену баклажан ви обмазують зовні і зсередини часником, олією. Кишеньку заповнюється морквяним фаршем і обмотується селерою. Нафаршировані таким чином баклажани складаються в каструлю (емальовану!) Щільними рядами. Зверху вони накриваються тарілкою, на яку кладеться невеликий гніт. Каструля виноситься на балкон і ставиться в прохолодне місце на пару днів. Якщо баклажани добре проквасятся, можна сміливо їх закочувати.
Для цього ви розкладає баклажани по літровим банкам, накриваєте бляшаними кришками і стерилізуєте 1 година на повільному вогні.
Баклажани з болгарським перцем
На завершення наводимо приклад відмінного і шалено смачного рецепта баклажанів з перцем болгарським. На 2 кг баклажанів ви берете стільки ж солодкого перцю, 750 мл води, стакан цукру і стільки ж очищеного часнику, 200 мл оцту 9% -ного, 2 столові ложки солі, 2 чилі, 100 грам рослинного масла для заливання і для смаження ще трохи .
Ви подрібнює на м’ясорубці гіркий і болгарський перець (по 2 шт.) Зі склянкою часнику. Очищені баклажани нарізати уздовж на пластини товщиною не більше 8 мм. Обсмажуєте їх в олії, даєте охолонути. Перець очищається від насіння і проваривается в киплячій воді 2-3 хвилини. Вода зливається, перець залишається в каструлі. Для заливки ви змішуєте воду, оцет, масло, сіль і цукор і ставите на вогонь.
На скибочку обсмаженого баклажана кладеться начинка, все це згортається рулетом, вставляється в остиглий перець. Нафаршировані перці розкладаються по банкам, заливаються заливкою. Після стерилізації протягом 15 хвилин банки закочуються.
Баклажани по-царськи на зиму
Царська закуска з баклажанів на зиму – смачна і оригінальна заготівля, що користується великою популярністю серед господинь. Блюдо має апетитний аромат і багатий смак, вважається низькокалорійним і дуже корисним. Є кілька варіантів приготування закуски, кожен може підібрати рецепт відповідно до своїх уподобань.
Тонкощі приготування закуски з баклажанів по-царськи
Рецептів зимових заготовок з баклажанів існує велика кількість. Плід смажать, тушкують, маринують, заморожують, запікають, сушать, і навіть квасять. Він відмінно поєднується практично з усіма овочевими культурами, його досить часто використовують в якості головного інгредієнта в консервації, а «царська баклажанная закуска» для багатьох є одним з улюблених страв в холодну пору року.
- в готуванні повинні брати участь тільки свіжі і якісні овочі;
- перестиглі плоди перед приготуванням необхідно очистити від шкірки;
- для видалення гіркоти зі шкурки баклажан, овоч слід помити, зрізати краю, і протягом 30 хвилин витримати в підсоленій воді;
- для рецептів зі смаженими баклажанами плоди рекомендується нарізати, посолити і через 20 хвилин віджати сік. Так, в процесі термічної обробки, масло не буде бризкати;
- після смаження продукт краще викласти на паперовий рушник для видалення зайвого жиру;
- овоч не містить кислоту, тому в царську баклажанну закуску бажано додати оцет (столовий, яблучний, винний), який служить не тільки консервантом, але і смаковими доповненням;
- перед розкладанням царської заготовки, банки і кришки необхідно стерилізувати;
- закупорювати банки краще відразу, поки закуска гаряча.
Правила вибору овочів
Всі овочі для консервування, що входять в рецепт царської закуски з баклажанів на зиму, повинні пройти попередню обробку. Для заготівлі підійдуть тільки щільні, що не мляві, без ознак зіпсованості плоди. При виборі баклажан слід звертати увагу на їх колір і зовнішній вигляд: якісні плоди не мають на поверхні тріщин, відрізняються рівномірним фіолетовим кольором без коричневого відтінку. Для царського салату бажано вибирати сорти без насіння.
У закатку повинні використовуватися тільки якісні баклажани
Перед приготуванням всю сировину слід добре помити, зрізати плодоніжки, при необхідності зняти шкірку.
підготовка посуду
Перед тим як приступати до приготування царської закуски, рекомендується перевірити і підготувати посуд для консервації. Скляна тара повинна бути цілою, без тріщин і відколів на шийці. Кришки бажано використовувати лаковані, з поверхнею жовтого кольору. Усередині кожної повинно бути гумове кільце. Після перевірки якості посуду, банки необхідно ретельно помити з содою і сполоснути гарячою водою, кришки прокип’ятити 3-4 хвилини.
Перед тим як розкладати готову страву, кожну банку обов’язково потрібно стерилізувати. Для цього допускається вибрати будь-який спосіб:
- над парою чайника;
- в мікрохвильовій печі;
- в духовій шафі;
- в каструлі з киплячою водою.
Можна стерилізувати вже наповнені банки. Для цього їх потрібно опустити в ємність з водою так, щоб вона доходила до половини тари, і кип’ятити близько півгодини.
Рецепти баклажанів по-царськи на зиму
У рецептах царської закуски з баклажанів на зиму додатковими інгредієнтами зазвичай виступають томати, перець, цибулю, моркву, капуста і кабачки. Не рідко в блюдо додають квасолю. Бобові відмінно поєднуються з цим овочем. Під час приготування царської заготовки можна експериментувати, підбирати на свій розсуд соуси і спеції, додавати або виключати певні компоненти (крім основного).
Проста закуска по-царськи з баклажанів на зиму
До складу рецепта входять:
- баклажани – 3 кг;
- солодкий перець – 2 кг;
- сік томатів – 1,5 л;
- голівка часнику;
- рослинне масло – 350 мл;
- оцет – 240 мл;
- сіль – 100 г;
- півсклянки цукру.
Рубаний часник додає пікантність блюду
- Баклажани обполоснути водою, висушити, зрізати плодоніжки. Великі або перезрілі плоди бажано почистити.
- Довільно нарізати, перекласти в глибоку посуд, посолити і залишити в такому вигляді на чверть години. Потім добре помити і віджати.
- Перець промити, прибрати насіння і плодоніжки, нарізати брусочками.
- Часник очистити, порубати на дрібні шматочки.
- Овочі з’єднати з соком томатів і іншими інгредієнтами.
- Гасити протягом півгодини.
- Розкласти царську закуску по стерилізованих банках, закриття, залишити остигати під ковдрою в перевернутому вигляді.
Закуска по-царськи з смаженими баклажанами на зиму
Продукти, необхідні для приготування закуски:
- баклажани – 1 кг;
- томати – 1 кг;
- перець болгарський – 1 кг;
- пучок зелені петрушки;
- соняшникова олія – 1/3 склянки;
- оцет – 65 мл;
- сіль – 3 ст. л .;
- щіпка чорного перцю.
Баклажани мають низьку калорійність і входять до складу дієтичного харчування
- Митий основний інгредієнт нарізати кільцями, посипати сіллю, витримати півгодини.
- Злити сік і обсмажити з двох сторін на пісному маслі.
- Томати з зеленню перемолоти в блендері, посолити і поперчити.
- Нарізану півкільцями цибулю обсмажити до готовності з великими часточками перцю.
- Баклажани розкласти по банках, пересипаючи цибулею і перцем.
- Залити томатним соусом.
- Стерилізувати 5 хвилин під кришками.
- Герметично закрити, перевернути, укутати.
Царська заготовка на зиму з баклажанів в томаті
- баклажани – 3 кг;
- томати – 3 кг;
- пара головок часнику;
- халапеньйо – стручок;
- цукор – 1 склянка;
- сіль – 75 г;
- оцет – 45 мл;
- масло соняшнику – 1/3 склянки.
Після закачування банки слід перевернути
- Томати вимити, бланшувати, зняти шкірку, подрібнити.
- Поварити протягом 20 хвилин на маленькому вогні з додаванням спецій і масла.
- Залити отриманим соком попередньо вимочені в солоній воді колечка баклажан.
- Гасити чверть години.
- Викласти в закуску рубаний часник і халапеньйо, ввести оцет, 5 хвилин тушкувати.
- Розкласти по стерильним банкам, закатати кришками, перевернути, укрити до повного охолодження.
Царська закуска на зиму з квасолею і баклажанами
Інгредієнти, що входять до складу страви:
- баклажани – 2 кг;
- томати – 1,5 кг;
- цибуля – 0,8 кг;
- часник – 7 зубчиків;
- морква – 0,8 кг;
- квасоля – 0,5 кг;
- оцет – 150 мл;
- масло – 240 мл;
- щіпка меленого перцю;
- сіль з цукром за смаком.
Заготівлю краще варити в алюмінієвій каструлі
- Чисті, при необхідності очищені від шкірки баклажани, нарізати кубиками, перемішати з сіллю і витримати 30-40 хвилин. Утворений сік віджати.
- З бланшованих томатів зняти шкірку, довільно нарізати, з’єднати з рубаним часником, поварити 3 хвилини.
- Очищену моркву подрібнити на тертці з великими зубчиками.
- Цибулю дрібно нарубати.
- Митий, очищений від насіння перець, нарізати кубиками.
- Замочену протягом доби квасоля помити, відварити до готовності, не допускаючи зміни форми.
- До томатам додати всі овочі, масло, спеції, поварити чверть години.
- Ввести квасоля, варити ще 10 хвилин.
- Розкласти салат по підготовленим ємностей, закатати металевими кришками, остудити.
Гостра закуска по-царськи з баклажанів і капусти
Для пікантної царської закуски знадобиться:
- баклажани – 2 кг;
- білокачанна капуста – 0,6 кг;
- дві моркви;
- перець чилі – 2 шт .;
- часник – 5 зубчиків;
- оцет – 6 ст. л .;
- рослинне масло – 1 склянка;
- сіль.
З капустою салат набуває цікавий смак
Покрокова інструкція приготування:
- Овочі обполоснути водою і зчистити з них шкірку.
- Баклажани нарізати на часточки, викласти в каструлю, наповнену підсоленою водою, варити близько 5 хвилин.
- Викласти на друшляк, щоб стік відвар.
- Капусту нашаткувати дрібною соломкою. Гасити на розігрітій олії під кришкою 40 хвилин.
- Чилі з часником і морквою перемолоти в блендері. Змішати з капустою і тушкувати ще 10-15 хвилин.
- Ввести в готові царські баклажани сіль і цукор, влити оцет, добре перемішати, поварити 2 хвилини.
- У заздалегідь стерилізовані ємності розкласти шарами баклажани і суміш овочів, закрутити кришками, дати охолонути в перевернутому вигляді.
Царський салат з баклажанів з болгарським перцем
- баклажани – 10 кг;
- солодкий перець – 3 кг;
- гострий перець – 5 стручків;
- пара головок часнику;
- рослинне масло – 800 мл;
- 2 склянки цукру;
- сіль – 200 г;
- оцет (9%) – 300 мл;
- вода – 3 л.
Салат можна подавати на шматочку хліба
- Баклажани вимити, зрізати плодоніжки. Великі або перезрілі плоди почистити.
- Нарізати невеликими кубиками, помістити в глибоку ємність, посипати сіллю і залишити в такому стані на 15 хвилин, після чого добре помити і віджати.
- Болгарський перець вимити, звільнити від плодоніжки і насіння, нарізати соломкою.
- Гострий перець без насіння нарізати тонкими кружечками.
- Очищений часник видавити через Часничниці.
- Налити у велику каструлю води. Після закипання вести оцет і масло, цукор і сіль.
- Баклажани і перець змішати, бланшувати невеликими порціями по 5 хвилин. Скласти овочі в каструлю.
- У маринад, що утворився після бланшування, додати часник і гострий перець. Залити ним суміш овочів.
- Поварити царську закуску протягом 20 хвилин.
- Викласти в заздалегідь підготовлені банки.
- Стерилізувати не довше ніж півгодини.
- Закатати кришками. Дати охолонути в перевернутому стані під ковдрою.
Терміни та умови зберігання
Герметично закупорена ємність з готовою царської закускою, що пройшла термічну обробку з дотриманням всіх правил, добре зберігається в кімнатних умовах. Але ще краще заготовка зберігається в сухому прохолодному приміщенні (при температурі від 0 до +15 ° С).
Від місця знаходження домашньої консервації залежить і її безпечний термін зберігання. За умови, що банки стоять в погребі чи холодильнику, вони можуть зберігатися до двох років. Закуску, яка зимує при кімнатній температурі, бажано відкрити протягом півроку після приготування.
При неправильному зберіганні салат може втратити свої смакові якості, а овочі – частково розм’якшити.
висновок
Царська закуска з баклажанів на зиму легко готується і володіє прекрасними смаковими якостями. Заготівлю можна подавати як самостійне блюдо, так і в якості закуски до риби або м’яса. Оригінальний смак баклажан по-царськи порадує навіть гурманів.
10 способів заготовити смачні баклажани на зиму
Баклажани прекрасно поєднуються з часником, зеленню, помідорами, перцем, капустою, морквою, огірками і волоськими горіхами.
Всі заготовки треба розкладати по стерилізованих банках. Після закачування переверніть банки, укутайте чимось теплим і дочекайтеся, поки вони повністю охолонуть.
1. Цілі мариновані баклажани на зиму
інгредієнти
На банку об’ємом 1 л:
- 1 кг маленьких баклажанів;
- 2 столові ложки солі;
- 1 морква;
- 5-6 зубчиків часнику;
- кілька гілочок кропу;
- кілька гілочок петрушки;
- 700 мл води;
- 2 столові ложки цукру;
- 10 горошин запашного перцю;
- 1-2 сушених лаврових листки;
- 1 чайна ложка насіння гірчиці;
- 3-5 бутонів сушеної гвоздики;
- 100 мл оцту 9%.
приготування
Відріжте у баклажанів кінчики з двох сторін і проколіть овочі виделкою в декількох місцях. Налийте в каструлю стільки води, щоб помістилися всі баклажани. Закип’ятіть воду і розчиніть в ній ½ столової ложки солі.
Опустіть в каструлю баклажани на 5-6 хвилин. Вони стануть м’якше, а шкурка почне трохи зіщулюються. Перекладіть овочі на друшляк і притисніть зверху тарілкою, щоб стекла зайва рідина.
Наріжте моркву тонкими смужками за допомогою Овочечистка. Крупно поріжте часник, подрібніть зелень.
На дно стерилізованої банки викладіть трохи часнику, зелені і моркви. Потім – частина баклажанів. Повторюйте шари, поки не дійдете до верху банки.
У чисту каструлю влийте 700 мл води, додайте сіль, цукор, перець, лаврушку, гірчицю і гвоздику. Доведіть суміш до кипіння і варіть 3 хвилини.
Додайте в маринад оцет і перемішайте. Залийте овочі киплячим маринадом і закатати банку.
2. Гострі смажені баклажани з цибулею
інгредієнти
На 2 банки об’ємом 1 л:
- 2 кг очищених баклажанів;
- кілька столових ложок рослинного масла;
- 2 середні головки часнику;
- 2 гострих перцю;
- 2 цибулини;
- 250 мл води;
- 2 чайні ложки солі;
- 2 чайні ложки цукру;
- 125 мл оцту 9%.
приготування
Очистіть баклажани і наріжте невеликими плоскими шматочками товщиною приблизно ½ см. Розігрійте на сковороді частина масла і викладіть баклажани в один шар.
Обсмажте овочі до золотистого кольору з обох сторін і перекладіть в миску. Таким же чином обсмажте інші шматочки, підливаючи в сковороду масло.
У блендері подрібніть часник і очищений від насіння гострий перець. Додайте в миску зі смаженими баклажанами суміш часнику і перцю, а також цибулю, нарізану тонкими півкільцями. Ретельно перемішайте.
В окремій ємності розчиніть у воді сіль, цукор і оцет. Перелийте до баклажанів, ще раз перемішайте і розкладіть по стерилізованим банкам.
Застелите дно великої каструлі тканиною, поставте туди банки і прикрийте їх кришками. Влийте в каструлю стільки води, щоб вона покрила банки по плічка. Доведіть воду до кипіння, стерилізують банки 35 хвилин на помірному вогні і закатати.
3. Баклажани в томатному соусі
інгредієнти
На 3 банки об’ємом 1 л:
- 2 кг баклажанів;
- 1½ кг помідорів;
- 125 мл рослинного масла;
- 1 столова ложка солі;
- 2 столові ложки цукру;
- 1 середня головка часнику;
- ½ перцю чилі;
- 75 мл оцту 9%.
приготування
Наріжте баклажани невеликими шматочками. Пропустіть помідори через м’ясорубку, щоб вийшов сік.
Перелийте сік в каструлю, додайте баклажани, масло, сіль і цукор і доведіть до кипіння на середньому вогні. Зменшіть температуру і варіть, помішуючи, 20 хвилин.
Додайте дрібно нарізані часник і чилі і готуйте ще 20 хвилин. За 5 хвилин до кінця варіння влийте в каструлю оцет. Розкладіть баклажани з соусом по стерилізованих банках і закатати.
4. Смажені баклажани з часником і зеленню
інгредієнти
На 3 банки об’ємом ½ л:
- 1½ кг баклажанів;
- 3 чайні ложки солі;
- кілька столових ложок рослинного масла;
- 3 середні головки часнику;
- 1 пучок петрушки;
- 1 пучок кропу;
- 60 мл оцту 9%;
- 1½ чайної ложки цукру.
приготування
Наріжте баклажани кружечками завтовшки приблизно 1 см. Присипте ложкою солі, перемішайте і залиште на 15 хвилин.
Відіжміть і сполосніть баклажани. Обсмажте їх на розігрітій олії до золотистого кольору з обох сторін. Подрібніть часник, петрушку і кріп. Додайте оцет, сіль і цукор і перемішайте.
Розподіліть по дну стерилізованих банок по 1 чайній ложці часникової суміші. Зверху викладіть кілька кружалець баклажана. Повторюйте шари, поки повністю не заповните банки.
Прикрийте їх кришками і поставте в каструлю, застеливши її дно тканиною. Налийте в неї воду по плечики банок і доведіть до кипіння. Стерилізують банки 20 хвилин і закатати.
5. Пряні баклажани з перцем
інгредієнти
На банку обсягом 1½ л:
- 600 г баклажанів;
- 400 г очищеного болгарського перцю;
- 3 столові ложки цукру;
- 1 столова ложка солі;
- 1 столова ложка меленого коріандру;
- ¼ чайної ложки меленого чорного перцю;
- 500 мл води;
- 50 мл оцту 9%;
- 8 зубчиків часнику.
приготування
Наріжте баклажани товстими плоскими шматочками, а очищений перець – великими смужками. Викладіть овочі в миску і залийте окропом на 5 хвилин. Потім відкиньте їх на друшляк.
У каструлю киньте цукор, сіль, коріандр і чорний перець і залийте водою. Перемішайте, щоб інгредієнти розчинилися, і доведіть до кипіння. Зніміть з вогню, влийте оцет і знову перемішайте.
На дно стерилізованої банки покладіть часник. Зверху розмістіть баклажани і перець і залийте маринадом.
Прикрийте банку кришкою і поставте в каструлю, дно якої застелене тканиною. Налийте в каструлю воду по плечики банки і доведіть до кипіння. Стерилізують банку 25 хвилин, а після закатати.
6. Баклажани на зиму як гриби
інгредієнти
На 3 банки об’ємом ½ л:
- 1½ кг баклажанів;
- 1½ столової ложки солі;
- 1 середня головка часнику;
- 1 пучок кропу;
- невеликий шматочок гострого перцю – опціонально;
- 70 мл оцту 9%;
- 80 мл рослинного масла.
приготування
Наріжте баклажани невеликими кубиками. У широкій каструлі закип’ятіть воду, додайте ложку солі і викладіть баклажани.
Акуратно помішуючи, доведіть воду до кипіння ще раз і варіть овочі 5 хвилин. Відкиньте баклажани на друшляк, щоб стекла зайва рідина.
Дрібно наріжте часник і кріп. Додайте до них пластинки гострого перцю, сіль, оцет і масло і перемішайте.
Перекладіть баклажани в миску, додайте часникову суміш і акуратно перемішайте. При необхідності посоліть. Розподіліть баклажани по стерилізованих банках.
Поставте їх у каструлю з застеленим тканиною дном. Прикрийте заготовки кришками і налийте в каструлю воду по плечики банок. Стерилізують банки 15 хвилин після закипання і закатати.
7. Баклажани з морквою, перцем і кетчупом
інгредієнти
На 4 банки об’ємом ½ л:
- 1 кг баклажанів;
- 300 г моркви;
- 500 г очищеного болгарського перцю;
- 3-4 зубчики часнику;
- 150 мл гострого кетчупу;
- 100 г цукру;
- 2 чайні ложки солі;
- 4 столові ложки рослинної олії;
- 3 столові ложки оцту 9%.
приготування
Порубати баклажани великими кубиками. Натріть моркву на тертці для корейської моркви. Очищений від насіння і плодоніжок перець наріжте невеликими смужками.
Викладіть овочі в каструлю. Додайте подрібнений часник, кетчуп, цукор, сіль, масло і оцет. Поставте каструлю на повільний вогонь і перемішайте її вміст. Варіть під кришкою кілька хвилин, поки овочі не пустять сік.
Додайте вогонь і готуйте, помішуючи, ще 10 хвилин. Розкладіть салат по стерилізованих банках і поставте в каструлю з покритим тканиною дном.
Прикрийте баклажани кришками, налийте в каструлю воду по плечики банок і дайте закипіти. Стерилізують банки 15 хвилин і закатати.
8. Запечені баклажани з волоськими горіхами
інгредієнти
На 2 банки об’ємом ½ л:
- 1 кг баклажанів;
- 150 мл рослинного масла;
- 100 г волоських горіхів;
- 100 г часнику;
- ½ пучка петрушки;
- невеликий шматочок гострого перцю;
- 3 столові ложки оцту 9%;
- 1½ чайної ложки солі.
приготування
Наріжте баклажани кружечками завтовшки приблизно 1 см. Змастіть половиною масла два дека. Викладіть на них баклажани в один шар і збризніть їх маслом, що залишилося. Запікайте 25-30 хвилин при температурі 200 ° C.
Подрібніть горіхи і часник блендером. Змішайте їх з дрібно нарізаним гострим перцем, рубаною петрушкою, оцтом і сіллю.
На дно стерилізованих банок викладіть по чайній ложці часникової суміші і розрівняйте. Зверху покладіть кілька кружалець баклажанів. Повторюйте шари, поки не закінчаться інгредієнти.
Застелите дно каструлі тканиною і поставте туди банки. Прикрийте їх кришками і налийте в каструлю воду по плечики банок. Доведіть до кипіння, стерилізують 15 хвилин і закатати банки.
9. Баклажани з огірками і перцем в томатному соусі
інгредієнти
На 3 банки об’ємом 1 л:
- 1 400 г баклажанів;
- 1½ столової ложки солі;
- 700 г огірків;
- 700 г очищеного болгарського перцю;
- 1 400 г помідорів;
- 2 цибулини;
- 4½ столової ложки цукру;
- 200 мл рослинного масла;
- 70 мл оцту 9%.
приготування
Наріжте баклажани невеликими кубиками. Посипте ½ столової ложки солі і залиште на 15-20 хвилин. Злийте виступила рідина, промийте овочі та відіжміть.
Наріжте огірки напівкружечками, а очищений від насіння і плодоніжок перець – невеликими смужками. Пропустіть помідори через м’ясорубку, щоб отримати сік.
Перелийте томатний сік в каструлю і доведіть до кипіння на середньому вогні. Додайте крупно нарізану цибулю. Через 5 хвилин викладіть в каструлю інші овочі.
Перемішайте і знову доведіть до кипіння. Готуйте, помішуючи, ще 20 хвилин під кришкою. Додайте сіль, цукор, масло і оцет. Перемішайте і варіть ще 5 хвилин. Розкладіть салат по стерилізованих банках і закатати.
10. Баклажани з капустою
інгредієнти
На 1 банку об’ємом 1 л і 1 банку обсягом 250 мл:
- 1 кг баклажанів;
- 2-3 столові ложки солі;
- 250 г капусти;
- 100 г моркви;
- 3-5 зубчиків часнику;
- невеликий шматочок гострого перцю – опціонально;
- 150 мл оцту 6%.
приготування
Розріжте кожен баклажан на 3-4 частини. Викладіть в киплячу підсолену воду на 4-5 хвилин і відкиньте на друшляк.
Нашинкуйтекапусту. Подрібніть в блендері або м’ясорубці морква, часник і гострий перець. Додайте до капусти морквяну суміш і оцет і перемішайте.
Наріжте злегка остиглі баклажани великими кубиками. У стерилізовані банки щільно викладіть шарами баклажани і овочеву суміш. Верхнім шаром повинна бути капуста. Засукайте банки.